Publicerad

En bok om skinn

Skinn från forntid till nutid

Skinn från forntid till nutid
Det var värst vad länge sedan det var som jag skrev något här.
Arbetet med min egen bok om Hallandsstickning går väldigt långsamt framåt. Istället har jag ägnat de senaste månaderna att göra layout på en ny bok av Kerstin Paradis Gustafsson. Skinn från forntid till nutid, heter den. Just nu lägger vi den sista handen vid text och bild och planerar att den ska gå i tryck inom ett par veckor. Du kommer att kunna beställa den hos Tusen idéer, Adlibris eller Bokus

Publicerad

Nordiskt sticksymposium 2015

stickningskurs-byglandsfjord-norge

En fantastisk vecka i vackra Byglandsfjord i Norge, där jag hade priviligiet att föreläsa, är till ända.
Huvudet är fullt av intryck, inspiration och skaparlust efter dessa dagar tillsammans med över 100 (HUNDRA) andra sticknördar från många delar av världen. Flest var det från Norge naturligtvis och därefter från andra nordiska länder, men även England, Holland, Estland och USA var representerat. Mest långväga var nog deltagarna från Korea och Japan.

Byglandsfjord Hotell
Hotellet i Byglandsfjord sett från sjösidan
Annemors fantastiska vantsamling i Ose
Annemors fantastiska vantsamling i Ose
Sjön vid Byglandsfjord en tidig morgon
Sjön vid Byglandsfjord en tidig morgon
Publicerad 1 kommentar

Redan de gamla…

Redan de gamla Egyptierna

Tiden för stickningens uppkomst vet man inte, men man gissar att tekniken har sitt ursprung i Egypten. På Vicoria & Albert Museum i London finns resterna av vad man tror är en strumpa från någon gång 1100-1300. Den är stickad i blått och vitt bomullsgarn, från tån och uppåt. Ett litet hack i mönstret indikerar att den troligtvis stickats runt. Masktätheten är ungefär fyrtio maskor per tio centimeter. Lite hårdare stickad vid tån än högst upp. Kanske använde man masktätheten som ett sätt att forma strumpan.
Lite roligt är det att mönstret är så väldigt likt det som finns på Ullaredströjan från 1800-talets Halland.

sockaEgypt Mönster Ullaredströja
Finns på Victoria & Albert Museum i London Tröja från Ullared
Publicerad 1 kommentar

Nörderi på hög nivå

Nörderi på hög nivå

Uppläggningsprover hallandströja
Hallandströjan från 1900 som jag håller på och undersöker, har en kant längst ner på bålstycket som har givit mig huvudbry utöver det vanliga. Egentligen ser den inte så ovanlig ut förrän man granskar den riktigt nära.
Det har tagit mig över en månad, men idag kom jag på hur den är gjord!

Helt säker kan jag så klart inte vara, eftersom det inte går att fråga stickerskan hur hon gjort, men mitt prov ser i alla fall ut som originalet på både fram- och baksidan.
Jag avslöjar inte vad jag kommit fram till ännu, det får bli hemligt tills symposiet i Norge. Men jag kan säga att det är en lite ovanlig lösning.

Publicerad 2 kommentarer

Nordiska sticksymposiet 2015

Nordiska sticksymposiet 2015

Kalott Charlotte
I slutet av juni arrangeras årets Nordiska sticksymposium i Setedal, Norge och jag är inbjuden att hålla workshops i hallandsstickning. Det ser jag verkligen fram emot.

Just nu håller jag på och jobbar som en bäver för att få fram modeller till min kommande bok ”Småstickat med inspiration från hallandströjor”. Den ska förhoppningsvis publiceras i höst. Bilden är en sneak peek på en mössa och tumvantar där mönstret är hämtat från de båda tröjor från början av nittonhundratalet (1900 och 1926) som jag dissekerat in i minsta maska.

Garnet till modellerna är Ullcentrums tvåtrådiga ullgarn. Det är lättstickat, mjukt och glansigt.

Publicerad Lämna en kommentar

Kortärmad jumper

Kortärmad jumper i Angorina Lyx, Design Gunnel Sandquist

Kortärmad jumper

I juni 1977 var den här kortärmade jumpern publicerad i Saxons Veckotidning nr 26. Garnet är det ärevördiga Angorina Lyx från Jakobsdals Kamgarnsspinneri.

Tyvärr har jag inte originaltidningen kvar, bara denna fotostatkopia som tappat i kvalitet med åren. Grön och vit var jumpern enligt bildtexten och bokstaven G är broderad med maskstygn i efterhand.

Publicerad

80-talsväst

Väst från 80-talet

Design Gunnel Sandquist När barnen var små designade jag en del för ett garnföretag som hette Nordiska. Det låg i Västra Frölunda och ingick i Almedahlskoncernen. Liksom många andra garnföretag som blomstrade under stickboomen på 80-talet så finns inte Nordiska längre.

Här är en väst i ett tjockt bomullsgarn av helårstyp. Med lite tajtare passform hade den funkat än idag tycker jag.