Nörderi på hög nivå

Uppläggningsprover hallandströja
Hallandströjan från 1900 som jag håller på och undersöker, har en kant längst ner på bålstycket som har givit mig huvudbry utöver det vanliga. Egentligen ser den inte så ovanlig ut förrän man granskar den riktigt nära.
Det har tagit mig över en månad, men idag kom jag på hur den är gjord!

Helt säker kan jag så klart inte vara, eftersom det inte går att fråga stickerskan hur hon gjort, men mitt prov ser i alla fall ut som originalet på både fram- och baksidan.
Jag avslöjar inte vad jag kommit fram till ännu, det får bli hemligt tills symposiet i Norge. Men jag kan säga att det är en lite ovanlig lösning.

Comments (1)

Nordiska sticksymposiet 2015

Kalott Charlotte
I slutet av juni arrangeras årets Nordiska sticksymposium i Setedal, Norge och jag är inbjuden att hålla workshops i hallandsstickning. Det ser jag verkligen fram emot.

Just nu håller jag på och jobbar som en bäver för att få fram modeller till min kommande bok ”Småstickat med inspiration från hallandströjor”. Den ska förhoppningsvis publiceras i höst. Bilden är en sneak peek på en mössa och tumvantar där mönstret är hämtat från de båda tröjor från början av nittonhundratalet (1900 och 1926) som jag dissekerat in i minsta maska.

Garnet till modellerna är Ullcentrums tvåtrådiga ullgarn. Det är lättstickat, mjukt och glansigt.

Comments (0)

Kortärmad jumper i Angorina Lyx, Design Gunnel Sandquist

Kortärmad jumper

I juni 1977 var den här kortärmade jumpern publicerad i Saxons Veckotidning nr 26. Garnet är det ärevördiga Angorina Lyx från Jakobsdals Kamgarnsspinneri.

Tyvärr har jag inte originaltidningen kvar, bara denna fotostatkopia som tappat i kvalitet med åren. Grön och vit var jumpern enligt bildtexten och bokstaven G är broderad med maskstygn i efterhand.

Comments (0)
Etiketter:,
Kategorier: Stickning